промо

3 месеца подарък за всеки нов хостинг акаунт

разгледай

ново

всички домейни на нови по-ниски цени

подробно

+359 897 399 050

Поръчка

Нямате добавени услуги!

Помощ за Други?

Какво е кеша в браузъра?

Изчистване на кеша в браузъра: как да направите това в Internet Edge, Firefox и Chrome

Какво представлява кешът на браузъра?

Кешът в браузъра е временно съхранената информация от уеб страниците, като изображения, скриптове и други файлове. Тези данни се използват от браузъра при следващото зареждане на страницата, за да се ускори процесът.

Как да изчистите кеша на браузъра?

Изчистването на кеша в браузъра се извършва чрез настройките за Поверителност или История в менюто Настройки или Опции на браузъра:
 1. Internet Edge:
  • Отидете в менюто "Настройки" > "Безопасност" > "История на браузъра";
  • Изберете опцията "Изтрий временните файлове".
 2. Firefox:
  • Кликнете върху иконата с три линии (меню) в горния десен ъгъл;
  • Изберете "Настройки" > "Поверителност и защита";
  • В раздела "История" кликнете на "Изтрий историята".
 3. Google Chrome:
  • Отидете в менюто с три точки в горния десен ъгъл;
  • Изберете "Настройки" > "История";
  • Кликнете на "Изтрий данни за преглед".

Защо е необходимо да се изчиства кеша на браузъра?
Изчистването на кеша е необходимо, за да се актуализират данните на страниците. Например, при промени в дизайна или функционалността на уебсайта, старите файлове в кеша могат да пречат на правилното зареждане на актуалната информация.

Натрупване на голям обем кеш данни
Със времето, кешът може да нараства и да заема значително място на твърдия диск, което забавя зареждането на уебсайтове и намалява производителността на браузъра. Препоръчително е да настроите редовно изчистване на кеша в настройките на браузъра за по-добра работа и по-бързо зареждане на уебсайтове.

Различни видове кеш данни, които могат да повлияят на зареждането на уебсайта

Chrome кеша в браузъра, части от съдържанието на уеб страниците могат да бъдат запазени в други системи, които са външни на браузъра на потребителя. Например, много уебсайтове използват кеширащи плъгини и системи като CDN (Cloudflare и други) или уеб ускорители като SuperCache. Тези системи също запазват копия на съдържанието на страниците, което позволява по-бързо зареждане при повторно посещение на сайта. След като бъдат направени промени в стила или функционалностите на уебсайта, може да се наложи изчистване и на този вид кеш. Такова действие обикновено се извършва от администратора на уебсайта.

Освен това, DNS настройките за домейна също се кешират както на DNS сървърите, така и локално на потребителското устройство. Например, след като са направени промени в DNS настройките на даден домейн, може да отнеме време (от 2 до 48 часа), преди новите настройки да се разпространят и да се приложат ефективно. В този период уебсайтът може да се зарежда от стария сървър или дори да се сблъска с проблеми при зареждането.

Изчистването на тези видове кеш данни може да помогне за коректното зареждане на актуализирания уебсайт и за решаване на евентуални проблеми със зареждането.

Диагностика на мрежова свързаност с помощта на командата ping

Много фактори влияят на скоростта на вашата връзка с хостинг сървъра:
 1. Състоянието на компютъра или мобилното устройство: Ефективността на хардуера и софтуера на вашето устройство може да повлияе на бързината на мрежовата връзка;
 2. Интернет доставчикът (ISP): Качеството и натовареността на мрежата на вашия ISP имат значително въздействие върху скоростта на връзката ви с хостинг сървъра;
 3. Броят на мрежовите възли (hops): Това са преходите между различните мрежови възли, които данните трябва да изминат, за да достигнат от вас до хостинг сървъра. По-голямото количество възли обикновено води до по-голямо време за доставка на данните;
 4. Трафикът, който използва хостинг сървъра: Натоварването на хостинг сървъра също може да повлияе на времето за отговор на заявките.

Ping е полезен инструмент, който можете да използвате, за да проверите дали вашият уебсайт е достъпен от вашето текущо местоположение. Провеждането на ping тест може да ви помогне да установите дали проблемът с бавния отговор на уебсайта ви е поради проблем с връзката.

Ако резултатът от ping теста покаже проблеми, следващата логична стъпка е да използвате traceroute тест, за да идентифицирате точно къде в мрежата се наблюдава забавянето.

Диагностика на мрежова свързаност с traceroute

Когато срещнете забавяне при работата с ваш уебсайт, traceroute е мощен инструмент за идентификация на проблеми с мрежовата свързаност. В случай на съмнения за проблеми със свързаността към сървъра, предоставянето на резултатите от командата traceroute на техническата поддръжка може да улесни процеса на диагностика и отстраняване на проблема.

Ето как можете да използвате командата traceroute (tracert в Windows):
 1. Отваряне на командния прозорец: За да стартирате traceroute, отворете командния прозорец (Command Prompt);
 2. Изпълнение на traceroute командата: В командния прозорец въведете следната команда и натиснете Enter:
  traceroute easyhost.bg
  Заменете "easyhost.bg" с домейна на вашия уебсайт;
 3. Интерпретация на резултатите: Резултатът от traceroute ще покаже списък от всеки мрежов възел (hop), през който данните преминават, за да достигнат до сървъра на вашето уебсайт. Времето за отговор (ping) до всеки възел също се измерва;
 4. Анализ на проблемите: Ако забележите забавяне на определени възли или високо време за отговор, това може да указва на местоположение на проблема в мрежата. Например, дълга реакция от определен възел може да покаже проблем с връзката към сървъра;
 5. Контактиране на поддръжката: След като разчетете резултатите, ако откриете проблем, свържете се с техническата поддръжка на хостинг компанията или на вашия интернет доставчик. Предоставяйки им резултатите от traceroute, те ще могат да предоставят необходимата помощ за отстраняване на проблема.

Използването на traceroute е важна част от диагностика на мрежови проблеми и помага за бързото отстраняване на проблеми със свързаността към вашите онлайн услуги.Online чат

Свържи се с нас ако имаш нужда от помощ или консултация

Отвори ticket

Трябва ти промяна, конфигурация или друго, пиши на поддръжката

Отвори ticket

Трябва ти промяна, конфигурация или друго, пиши на поддръжката